VITAMIN D3 2000 IU

 

Važnost Vitamina D za naš organizam

Vitamin D je otkriven 1918. godine, a već dvadesetih godina započela je njegova primjena u svrhu liječenja rahitisa (slabljenja kostiju) kod djece. Rahitis se pojavio već u 19.stoljeću, usljed migracija u gradove, većim boravkom u zatvorenim prostorima i povećanjem količine smoga i već tada je bilo jasno da su sunce i vitamin D blisko povezani, a naučnici su opisali da je izlaganje djece sunčevoj svjetlosti učinkovita terapija rahitisa. 1925. godine, otkriveno je kako vitamin D u tijelu nastaje u koži pod utjecajem sunčevih zraka.

Vitamin D3 je najaktivniji oblik ovog vitamina, esencijalnog za održavanje ravnoteže i apsorpciju kalcija u organizmu. Kod njegovog nedostatka apsorbira se samo 10-15% unesenog kalcija što dovodi do bolesti poput osteomalacije i osteoporoze, a kod djece do rahitisa. Važan je i za apsorpciju fosfora, drugog važnog sastojka kostiju i zuba. Kod djece nedostatak kalcija i fosfora uzrokuje nedovoljno stvaranje cakline te dolazi do propadanja zuba.

Najnovija istraživanja dokazuju i druga djelovanja vitamina D. Sudjeluje u regulaciji tj. snižavanju visokog krvnog pritiska. Utječe na rast i diferencijaciju stanica, jača imunitet i pomaže kod liječenja nekih autoimunih bolesti, multiple skleroze, reumatoidnog artritisa i šećerne bolesti.

Iako se vitamin D može sintetizirati u koži kod izlaganja suncu, važno je napomenuti da kreme za sunčanje smanjuju proizvodnju vit. D i do 95%. Zagađeni zrak blokira UV zrake pa svi oni koji žive u gradovima s razvijenom industrijom trebaju vitamin D uzimati dodatno.

Infekcija COVID -19 i Vitamin D3?

Nedugo nakon početka pandemije COVID-19 objavljeno je više naučnih radova o ulozi vitamina D3 u zaštiti od infekcije virusom, te povezanosti nivoa vitamina D3 u organizmu sa stopom smrtnosti. Jedna od najzanimljivijih studija je ona koja ukazuje da je stopa smrtnosti znatno niža u zemljama koje se nalaze južnije od 35 paralele, a ono što je od ranije poznato je da je nedostatak vitamina D3 u zemljama ispod 40 paralele znatno niži u odnosu na zemlje koje se nalaze u sjevernoj hemisferi. Aktivni oblik vitamina D3 ima snažan utjecaj na ACE2 (angiotenzin-konvertirajući enzim 2), koji se nalazi na vanjskoj strani staničnih membrana pluća, arterija, srca, bubrega i crijeva. Ovaj enzim ima važnu ulogu u regulaciji krvnog pritiska. Ranije studije govore da više vrijednosti ACE2 daju bolje ishode u liječenju, jer ACE2 štiti pluća od akutne ozljede. Kod teških oblika infekcije COVID-19 karakteristična je hiper-reakcija imunološkog sistema i tzv. citokinska oluja (patogenski mehanizam akutnog respiratornog distresnog sindroma – ARDS i sistemskog upalnog odgovora). U tim situacijama vitamin D3 pokazao se kao zaštitni nutrijent i u kombinaciji s nekim antivirusnim lijekovima može djelovati sinergijski. Iako još uvijek nije poznata uloga vitamina D3 kod infekcije virusom SARS-CoV-2, poznato je njegovo antiinfektivno djelovanje kod drugih respiratornih virusnih infekcija, te povoljno djelovanje na snagu mišića i kosti. Stoga je veoma važno misliti na opskrbljenost ovim vitaminom.

Zašto Vitamin D3 2000 IU meke kapsule?

Vitamin D3 meke kapsule sadrže vitamin D3 (Holekalciferol) otopljen u suncokretovom ulju koje je bogato omega-6 nezasićenim masnim kiselinama. Uljana otopina vitamina D3 omogućava bržu apsorpciju u organizmu. Vitamin D3 meke kapsule sadrže goveđi želatin te posjeduju halal i kosher certifikat.

Forma meke kapsule, najpogodnija je za tećni i uljani sadržaj i na taj način osigurava da Vitamin D3 koji je otopljen u suncoketovom ulju ima:

- bržu apsorpciju i bioraspoloživost;

- djelotvornost;

- lakšu podnošljivost.

Jedna kapsula sadrži 50 mcg (2000 IU) i omogućava dnevnu nadopunu Vitamina D3. Dvije kapsule se preporučuju kod narušenog imunološkog sistema i kao zaštita od virusnih infekcija.

Način primjene: Odrasli za dnevnu nadopunu vitamina D3 uzimaju 1 kapsulu dnevno, a u slučaju narušene funkcije imunološkog sistema ili manjka vitamina D3 u krvi uzimaju 2 kapsule jednom dnevno.

Djeci iznad 4 godine se preporučuje 1 kapsula dnevno. Istisnuti sadržaj iz kapsule u cjelosti na kašiku i dati djetetu u tečnom obliku, uz obrok.

Kontakti

  • Email info@pharmamed.ba
  • Telefon +387 30 515 005
  • Adresa Dolac na Lašvi bb 72270 Travnik BiH
Top