Angipro Active spray

Email
Kod blažih upala usne šupljine, grla i obične prehlade

ANGIPRO Active spray a 20 ml

Pakovanje:
Jedna bočica sadrži 20 ml Angipro Active spreja

Dietetski proizvod, dodatak prehrani sa šest aktibnih sastojaka

Angipro Active spray je djelotvorna kombinacija širokospektralnog antiseptika cetilpiridin hlorida, propolisa i prirodnih biljnih sastojaka. Antiseptično djelovanje cetilpiridin hlorida je pojačano dodatkom prirodnih sastojaka tinkture propolisa, timijana, kadulje, mente i dodatkom mentola. Zahvaljujući svom sastavu Angipro Active spray efikasno pomaže kod blažih upala usne šupljine, grla i obične prehlade. Može se koristiti i za osvježavanje usta, kod neugodnog zadaha te za održavanje normalnog stanja sluznice usta i ždrijela. Angipro Active spray djeluje lokalno.

Sastav

Sastojci u: 0,17 ml/1 mlaz spreja 100 ml
Cetilpiridin hlorid 0,3 mg 0,2 g
Tinktura propolisa 34,3 mg 20,1 g
Tinktura kadulje 34,3 mg 20,1 g
Tinktura timijana 58,3 mg 34,2 g
Tinktura mente 10,3 mg 6,1 g
Mentol 1 mg 0,6 g

 

Cetilpiridin hlorid
Cetilpiridin hlorid je katjonska kvarterna amonijeva so koja pomaže uništavanju bakterija i drugih mikroorganizama. Ima lokalno djelovanje i pomaže protiv mnogih bakterija i gljivica u usnoj šupljini i ždrijelu ublažavajući na taj način upalu, kao i razvoj težih bakterijskih upala. Zahvaljujući dobroj sposobnosti vlaženja i smanjenoj površinskoj napetosti, cetilipiridin-hlorid prodire lakše u teško dostupne dijelove sluznice usne šupljine ždrijela, te pomaže sprečavanju rasta bakterija i virusa.

Propolis
Propolis je poznat kao prirodno sredstvo koje štiti i njeguje sluznice usta i usne šupljine. Propolis je smolasta masa, tamne boje, koju pčele sakupljaju iz pupoljaka biljaka pomiješana sa pčeljinjim voskom i sekretom iz pljuvačnih žlijezda. Ova masa je kompleksnog sastava. Sadrži oko 150 jedinjenja, uglavnom flavonoida, kumarinskih kiselina, terpenoida, šećera, ugljikovodika aromatičnih jedinjenja. Flavonoidi, među kojima je najznačajniji galangin i metil estar kofeinske kiseline predstavljaju glavne sastojke. Metil estar kofeinske kiseline inhibira ciklooksigenazu II te na taj način sprečava stvaranje upalnih prostaglandina. Zahvaljujući ovom sastojku i flavonoidima, propolis djeluje protuupalno. Također ima antifungalnu, antibakterijsku i antivirusnu aktivnost te regenerira tkiva. Propolis se hiljadama godina koristi u narodnoj medicini za liječenje laringitisa, gastričnih oboljenja, ulkusa u usnoj šupljini, za afte. Klinička ispitivanja su pokazala da preparati na bazi propolisa smanjuju stvaranje zubnog kamenca. Relativno je bezbjedan ali ga osobe koji su alergični na propolis ili ubod pčele ne trebaju uzimati.

Kadulja (Salviae officinalis L.)
Glavni ljekoviti sastojak lista kadulje je isparljivo mirisno eterično ulje, kojeg ima od 1,5 do 2,5 %. Oporost i ljekovitost lista potiče odtanina, a gorke materije u kadulji djeluju ljekovito. Kadulja ulazi u sastav velikog brojaproizvoda, koji se upotrebljavaju za ispiranje usta i grla kad nastanu upale, jer su to dobra i bezopasna sredstva koja jačaju sluzokožu i djeluju antiseptično. Europska Agencija za lijekove je odobrila upotrebu kadulje kroz tradicionalnu primjenu za simptomatično liječenje blage mučnine uzrokovane pojačanjim lučenjem želučane kiseline (gorušicom), zatim za pretjerano znojenje, za simptomatično liječenje upala usne šupljine i grla.

Menta (Menthae piperitae folium)
Menta ili nana je odobrena za liječenje upale sluznice usne šupljine i ždrijela prema Njemačkoj Komisiji E. Zbog sadržaja mentola ima blago antiseptično djelovanje.

Mentol
Mentol se u ovoj formulaciji nalazi u tinkturi mente, ali i pojedinačno, a pored antiseptičnog djelovanja, osvježava dah. Osobe osjetljive na mentol ga trebaju izbjegavati.

Propolis, kadulja i menta su odobrene od strane Njemačke komisije E za liječenje upale usne šupljine i farinksa.

Timijan (Thymus vulgaris L.)
Biljka ima jajoliko lišće sa dlačicama i stabljikama koje sadrže eterično ulje (0,4-3 %). Aktivne supstance eteričnog ulja su timol i karvakrol, a sadrže i flavonoidne supstance, tanine, saponine itd. Utvrđeno je da timijan posjeduje ekspektorantna, mukolitička, antitusivna i spazmolitička svojstva. Ulje timijana također ima antibakterijsko i antifugalno djelovanje a stimulativno djeluje na respiratorni sistem. Koristi se za liječenje upale gornjeg dijela respiratornog sistema. Tinktura timijana je prijatnog okusa, pa poboljšava okus samog proizvoda.

Doziranje i administracija
Angipro Active spray raspršiti po jedan mlaz 4-5 puta dnevno pomoću priloženog raspršivača, dublje u usnu šupljinu ili na upalno žarište. Proizvod je namijenjen za odrasle i djecu stariju od 7 godina.
Za djecu mlađu od 7 godina: Ne preporučuje se bez savjeta liječnika, zbog sadržaja alkohola
Trudnice: Nema podataka o sigurnosti (kao i škodljivosti) upotrebe ovog proizvoda za trudnice, pa se treba posavjetovati sa liječnikom.

Posebna upozorenja
Proizvod ne trebaju upotrebljavati osobe koje su osjetljive na sastojke proizvoda. U slučaju preosjetljivosti na bilo koji sastojak ili pojave alergijskih reakcija prekinuti primjenu.

Pakovanje
Jedna bočica Angipro Active spreja sadrži 20 ml spreja u kartonskoj kutiji sa uputom i sprej pumpicom.

Način čuvanja
Čuvati na temperaturi do 25 ºC. Čuvati od dohvata male djece.

Proizvođač
Pharmamed d.o.o. Dolac na Lašvi, Travnik, Bosna i Hercegovina.
Kontakt: +387 30 515 005.
www.pharmamed.ba

 

Kontakti

  • Email info@pharmamed.ba
  • Telefon +387 30 515 005
  • Adresa Dolac na Lašvi bb 72270 Travnik BiH
Top