Kamilica čaj

Email
Cvijet kamilice (Chamomillae flos) djeluje protiv upala, protiv grčeva i bolova u trbuhu, blago spazmolitski i blago umirujuće, a koristi se i za različite obloge. Zbog ugodne arome se koristi i kao osvežavajući napitak.

Kamilica filter čaj 20 x 1 g

Sadržaj
Kamilica, cvijet (Matricariae flos), pulvis

Namjena
Cvijet kamilice (Chamomillae flos) djeluje protiv upala, protiv  grčeva i bolova u trbuhu, blago spazmolitski i blago  umirujuće, a koristi se i za različite obloge. Zbog ugodne arome se koristi i kao osvežavajući napitak.

Djelovanje
Nosioc ljekovitosti kamilice je njezino eteričnoo ulje, i glavni sastojak azulen. Smole, gorke materije, tanini, gume i neka druga jedinjenja koja se nalaze u cvijetu kamilice dopunjuju djelovanje njenziog eteričnog ulja, zbog čega cvijet ima kompleksno delovanje. Azulen je ugljovodonik koji ne postoji kao takav u biljci, nego se javlja i prelazi s vodenom parom prilikom destilacije. U raznim preparatima kamilice, koji se nalaze u svijetu, azulen se vrlo brzo gubi. Zato je najbolji preparat jak čaj spravljen kad zatreba.

Način upotrebe
Jednu filter vrećicu preliti sa 2-3 dl kipuće vode i pokopiti. Nakon 5-10 minuta filter vrećicu izvaditi. Čajni napitak zasladiti po želji.

Čuvanje
Čuvati na suhom mjestu.

Kontakti

  • Email info@pharmamed.ba
  • Telefon +387 30 515 005
  • Adresa Dolac na Lašvi bb 72270 Travnik BiH
Top