CINK 25 mg

Email
60 mekih kapsula/softgels
Dijetetski proizvod, dodatak prehrani
za dnevnu nadopunu cinka

CINK

25 mg

60 mekih kapsula/softgels

Dijetetski proizvod, dodatak prehrani

za dnevnu nadopunu cinka

Sastojci u

100 g

 1 kapsula

RDA*

Cink

 (cink bisglicinat)

4,3 g

25 mg

250 %

 

Sastojci: Rafinirano suncokretovo ulje, goveđa želatina, cink bisglicinat, rafinirano ulje kokosa, glicerol, glicerol monostearat tip I, sorbitol 70%-tni, lecitin iz suncokreta, željezo oksid crveni E 172.

 

Osobine i namjena:

Cink je mineral sa značajnom i raznolikom ulogom u organizmu, prisutan je u svim tkivima u organizmu. Cink je neophodan je za normalan rast i razvoj, kognitivne funkcije, očuvanje plodnosti, zacjeljivanje rana i pravilnu funkciju imunološkog sistema. Cink doprinosi očuvanju zdravih kostiju, vida, kose, kože i noktiju. Uzimanje cinka kao dodatka prehrani se preporučuje osobama za poboljšanje i očuvanje imuniteta za vrijeme prehlade i gripe, osobama kod narušenog imuniteta usljed bolesti, a posebno se preporučuje vegeterijancima i osobama sa probavnim bolestima. Osobe koje konzumiraju alkohol i cigarete imaju smanjenju apsorpciju cinka od 30 do 50 %, zbog čega im se preporučuje nadopuna cinka u vidu dodatka prehrani. Nadopuna cinka se preporučuje i dijabetičarima, zbog manjka ovog oligoelementa u organizmu.

Cink meke kapsule sadrže cink u obliku cink bisglicinata u mekim kapsulama što omogućuje bolju apsorbciju i iskorištenost cinka.

Način primjene:

Odraslima i djeci iznad 14 godina se preporučuje jedna kapsula dnevno dva sata nakon jela ili sat vremena prije jela, uz čašu vode.

Napomene:

Čuvati izvan dohvata male djece!

Preporučene dnevne doze se ne smiju prekoračiti!

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Upozorenja:

Proizvod ne trebaju upotrebljavati osobe osjetljive na sastojke proizvoda. U slučaju preosjetljivosti prekinuti primjenu.

Preporučuje se primjena cinka 2 mjeseca u kontinuitetu, nakon čega se pravi pauza od mjesec dana.

Cink je siguran za trudnice u preporučenoj dnevnoj dozi. Trudnice i dojilje ne trebaju konzumirati više od 40 mg cinka dnevno.

Djeci ispod 14 godina se ne preporučuje cink bez savjeta liječnika ili farmaceuta.

Moguće su interakcije cinka sa tetraciklinima, kinolonskim antibioticima i cisplatinom. Napraviti razmak od 3 do 4 sata nakon primjene navedenih lijekova.  Proizvodi koji sadrže željezo mogu ometati apsorpciju cinka, zbog čega se preporučuje razmak od 3 do 4 sata nakon primjene. Proizvodi koji sadrže kofein također mogu smanjiti apsorpciju ovog oligoelementa.

Moguća neželjena dejstva prilikom uzimanja cinka su mučnina, dijareja i povraćanje, metalni okus u ustima, umor, kašalj, bol u želucu. Navedena neželjena dejstva se uglavnom javljaju kod prekomjerne upotrebe proizvoda sa cinkom. U slučaju pojave bilo kojih simptoma prestanite s primjenom cinka i posavjetujte se s liječnikom ili farmaceutom.

Oprez je potreban kod cinkom kod bubrežnih bolesnika.

Pakovanje:

60 mekih kapsula.

 

Način čuvanja:

Čuvati na temperaturi do 25 °C.

Broj serije i najbolje upotrijebiti do kraja:

Otisnuti na pakovanju. 

 

Proizvođač:

Pharmamed d.o.o. Travnik

Dolac na Lašvi bb

72270 Travnik

Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 (0)30 515 005

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

www.pharmamed.ba

Zemlja porijekla: EU

3030208154-00

Kontakti

  • Email info@pharmamed.ba
  • Telefon +387 30 515 005
  • Adresa Dolac na Lašvi bb 72270 Travnik BiH
Top