
Sirup jagorčevine je tradicionalni herbalni medicinski proizvod koji se preporučuje kao ekspektorans i sekretolitik kod bronhitisa, katara respiratornog trakta i upala bronho-pulmonalnog sistema, kod oboljenja dišnih puteva praćenih jakim i upornim produktivnim kašljem (sa iskašljavanjem), kod hroničnog bronhitisa i astme.

Hibiskus, cvijet (Hibisci flos) 44%; jabuka, plod (Piri mali fructus) 33%; kupina, list (Rubi fruticosi folium) 10%; šipak, plod (Cynosbati fructus, Rosae pseudofructus) 4,8%; limunska kiselina (Acidum citricum) 2%; aroma crne ribizle 1,425%; aroma maline 1,425%; aroma kupine 1,425%; aroma jagode 1,425%; zova, plod (Sambuci fructus) 0,5%.

Ulje je bogato oleinskom i linolnom kiselinom, a sadrži i karotene, vitamin E, razne sterole i ksantofile.Ulje je vrlo stabilno(stabilinije od maslinovog).Oralna upotreba ulja smanjuje razinu holesterola, stoga je koristan dodatak prehrani.Djeluje protuupalno, pa se preporučuje kod svih upalnih bolesti kože(saboreja,alergijski dermatitis,neurodermatitis...).

Pomaže kod probavnih tegoba i nadimanja, kod snižavanja holesterola i šećera u krvi, jača opštu vitalnost organizma, pomaže kod različitih upalnih procesa, ublažava suhi kašalj, pomaže kod ljudi s visokim krvnim pritiskom, podstiče rast kose itd. Pomaže i u tretmanu različitih kožnih oboljenja (psorijaza, ekcemi, lišajevi).